Ebecilio ontwikkelt zich uitstekend in de Nederlandse competitie


Op de website van FCT Today verscheen een analyse over de ontwikkeling van middenvelder Kyle Ebecilio bij FC Twente.

'Met de nieuwe aankopen Mokotjo, Ziyech en de transfervrije Engelaar, naast de gebleven Gutierrez, Eghan en Ebecilio bezit FC Twente over een breed, maar ook zeer sterk middenveld. Over Kyle Ebecilio wordt weinig geschreven of gesproken. Je ziet hem zo nu en dan terug in de samenvattingen, maar daar blijft het tot nog toe bij. Is dat wel terecht?Er wordt vaak gezegd dat wedstijden gewonnen of juist verlorenworden op het middenveld, dus een sterke, evenwichtige centrum is van groot belang. Een belangrijke pion op dat middenveld bij FC Twente is Kyle Ebecilio. Ebecilio stond in Rotterdam te boek als een bijzonder groot talent en al gauw pikte Arsenal de toen pas 16-jarige middenvelder op uit de jeugdopleiding van Feyenoord.

Hij is, simpel gezegd, een goede ouderwetse, robuuste box-to-box middenvelder. Ebecilio heeft niet alleen verdedigende taken, waarbij hij met enige regelmaat de bal weet te onderscheppen van de tegenstander, maar ook aanvallende taken die hij zo nu en dan weet te belonen met een doelpunt of assist. Samen met de van PEC Zwolle overgekomen Kameholo Mokotjo vormt hij het 'controlerende tandem'.

Alfred Schreuder, die graag vroeg en hoog druk zet met zijn elfta, heeft met Ebecilop een speler die daar de kwaliteiten voor heeft. Naast het feit dat Ebecilio met zijn tackles (1.6 per wedstrijd) en zijn intercepties (2.0 per wedstrijd) regelmatig de bal weet te veroveren, zorgt hij met zijn loopvermogen voor een snelle balverovering.

Zijn zo nu en dan nonchalante houding geeft dan ook een verkeerd beeld van de Rotterdammer. Ebecilio heeft namelijk niet alleen een grote rol in de verdedigende aspecten van het spel van de ploeg van Schreuder, maar draagt ook zijn steentje bij in het aanvalsspel van de Tukkers. Ebecilio is in staat om de juiste momenten te kiezen en het 'controlerende tandem' met Mokotjo te verlaten voor het 'creatieve tandem' met Ziyech. Buiten het feit dat de fysiek sterke middenvelder inmiddels 2 keer heeft gescoord en 2 assists achter zijn naam heeft staan, heeft hij een gemiddelde van 0.8 key passes per wedstrijd. Hij behoort dan ook tot de 5 centrale middenvelders met de meeste goals + assists. Waar Ebecilio van dat lijstje, simpelweg de meest verdedigende speler is.

Na het vertrek van Leroy Fer lijkt FC Twente dus een uitstekende, toen transfervrije, speler uit Londen te hebben gehaald. Kyle Ebecili heeft weliswaar 'pas' een volledig seizoen betaald voetbal op zijn CV staan. De trainingen onder Arsène Wenger lijken hem goed te hebben gedaan en het valt dan ook te prijzen dat FC Twente hem op het juiste moment heeft teruggehaald naar Nederland.'

Link artikel: http://www.fcttoday.nl/nieuwsarchief/nieuws_id/4305/kyle-ebecilio-ontwikkelt-zich-uitstekend-in-de-nederlandse-competitie

vorige pagina


Tweets