Advocate vertelt over haar lange weg naar succes


Een echte powervrouw. Zo kan Samantha Ebecilio omschreven worden. Afgestudeerd in rechten, maar zoekend naar haar droombaan. Ze is nu voor haar zelf begonnen. Een inspirerend verhaal van onze juridische medewerkster én één waar we trots op zijn.

Samantha vertelt aan Ethnics.nl haar verhaal. "Na de basisschool, waar ik een klas heb overgeslagen, heb ik het VWO in één keer afgerond en ben ik op mijn 17 begonnen met de studie rechten. Ik heb bewust de keuze gemaakt om Rechten te studeren, het recht heeft me altijd gefascineerd en ik kon slecht tegen onrecht en onrechtvaardigheid. Mijn idyllische droom was dat ik uiteindelijk in de rechterlijke macht terecht zou komen waarbij ik iedereen zou kunnen helpen. Heel romantisch gedacht hè?", zo opent ze tegen de website. "Nou, tijdens mijn studie is deze gedachte zeker bijgeschaafd, je krijgt te maken met de ‘echte’ wereld waarbij je als donkere vrouw super hard moet werken om je doelen te bereiken."


Foto via www.ethics.nl

Al snel had ze door dat als donkere vrouw ze een stap extra moest zetten. Dat deed ze dan ook. "Tijdens mijn studie heb ik keihard gewerkt om al mijn vakken in één keer te halen, plus extra vakken. Op deze manier kon ik naast drie stages bij een Advocatenkantoor, Bureau Jeugdzorg en de Rechtbank Rotterdam, in mijn derde jaar ook een semester in het buitenland studeren aan de University of Florida en vrijwilligerswerk doen bij een Kinderrechtswinkel. Ik zou iedereen deze praktijkervaring aanraden, het is een heel groot verschil met wat je allemaal uit boeken leert! Het feit dat ik meestal een van de handjevol studenten was met een etnische achtergrond viel mij wel op, maar heeft mij toen niet gestoord omdat ik een doel had waar ik op was gefocust: als eerste van mijn familie de Universiteit afronden! Door hard te werken, samen met mijn gezin die mij overal in steunde en in mij geloofde, heb ik mijn studie eind 2010 zonder kleerscheuren kunnen afronden waarbij ik eveneens goede ervaring heb kunnen opdoen."

Vol goede moed ging Samantha met haar diploma op zak op jacht naar haar droombaan. Die kwam er niet. Ze kwam, zoals ze het zelf noemt, terecht in een zwart gat. "Uiteindelijk heb ik mezelf uit het zwarte gat getrokken en met volle moed een keuze gemaakt. Het volgende spreekwoord zat in mijn hoofd: Als de berg niet tot Mohammed komt… Ik werd strijdlustiger en had een nieuw doel in gedachten: als niemand mij in dienst wilde nemen, dan zou ik het zelf doen!", zo klinkt het vastbesloten.  Mijn grootste succes toe nu is uiteraard het starten van mijn eigen Advocatenkantoor. Na een lange weg heb ik de knoop doorgehakt en de beslissing genomen om een eigen onderneming te beginnen. Bijna 12 procent van de Nederlanders heeft een niet-westerse achtergrond, bij advocatenkantoren is dat nog geen 2 procent. In mijn werkveld zijn er dus nog minder donkere vrouwen te vinden, waardoor ik weet dat ik aan het begin van mijn carrière nu nog harder zal moeten werken dan ooit. Ik hoop dat er na mij nog velen zullen volgen! Ik wil graag meegeven, hoe cliché het ook klinkt, dat je altijd je dromen moet najagen. 


vorige pagina


Tweets